Składniki:
200ml mineralnej wody gazowanej
310g mąki
5g suchych drożdży
50g masła
30g cukru
łyżeczka soli
żółtko
mak, sezam
Wodę podgrzewamy w mikrofalówce przez 20-30 sekund, rozpuszczamy w niej drożdże, cukier i sól. Wsypujemy 150g mąki i mieszamy. Dodajemy stopione masło, mieszamy. Wsypujemy pozostałą mąkę i zagniatamy. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Dzielimy na 8 części i układamy w okrągłej formie z otworem lub tortownica śr. 23cm ze szklanką na środku. Odstawiamy na 30-40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Bułki smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem, sezamem. Pieczemy 20-25 minut.
bardzo, bardzo fajne bułeczki....ja na razie rozpoczynam naukę pieczenia, zawsze więcej gotowałam, dlatego podziwiam;)
OdpowiedzUsuń