sobota, 22 czerwca 2013

Łatwy placek drożdżowy z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni więc trzeba  korzystać. Dzisiaj placek w wersji z truskawkami, ale możemy dodać dowolne owoce.


Składniki:

50g miękkiego masła
50g cukru
 350g mąki
180 ml mleka
 1 jajko
 30g drożdży
 szczypta soli
 truskawki

Kruszonka:

 130g zimnego masła
 100g mąki
100g mielonych migdałów
130g brązowego cukru

Do lekko ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru, wkruszamy drożdże i delikatnie mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Wyrośnięte drożdże, masło i jajko dodajemy do mąki, wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ścianek miski (można użyć robota lub miksera z hakami). Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Blachę smarujemy masłem - użyłam 23x23 cm - ciasto ponownie szybko zagniatamy i wykładamy na środek blachy i rozprowadzamy palcami. Przykrywamy i zostawiamy na 15 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 170*C i  robimy kruszonkę - pokrojone w kostkę zimne masło rozcieramy z resztą składników, aż powstaną grudki. Na ciasto wykładamy owoce, posypujemy kruszonką. Pieczemy 35-40 minut.

1 komentarz:

  1. To musi smakować cudownie.. Uwielbiam ciasta drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń