Składniki:
50g miękkiego masła
50g cukru
350g mąki
180 ml mleka
1 jajko
30g drożdży
szczypta soli
truskawki
Kruszonka:
130g zimnego masła
100g mąki
100g mielonych migdałów
130g brązowego cukru
Do lekko ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru, wkruszamy drożdże i delikatnie mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Wyrośnięte drożdże, masło i jajko dodajemy do mąki, wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ścianek miski (można użyć robota lub miksera z hakami). Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Blachę smarujemy masłem - użyłam 23x23 cm - ciasto ponownie szybko zagniatamy i wykładamy na środek blachy i rozprowadzamy palcami. Przykrywamy i zostawiamy na 15 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 170*C i robimy kruszonkę - pokrojone w kostkę zimne masło rozcieramy z resztą składników, aż powstaną grudki. Na ciasto wykładamy owoce, posypujemy kruszonką. Pieczemy 35-40 minut.
To musi smakować cudownie.. Uwielbiam ciasta drożdżowe :)
OdpowiedzUsuń