piątek, 14 czerwca 2013

Bułeczki z rodzynkami

Bułeczki można przechowywać w zamrażalniku przez miesiąc. My zjedliśmy je od razu z dżemem.


Składniki na 8 bułeczek:

225g mąki
 75g masła
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 łyżka cukru
1 rozkłócone jajko
 50 ml mleka
 40g rodzynek
 szczypta soli

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodajemy pokrojone masło i rozcieramy palcami. Dodajemy rodzynki, wlewamy jajko i mleko, wyrabiamy gładką masę. Rozwałkowujemy na grubość 2cm i wycinamy krążki o śr. 5cm lub jak ja dzielimy ciasto na 8 kulek i spłaszczamy. Smarujemy mlekiem i pieczemy na posmarowanej blaszce w 220*C przez 8-10 minut.



1 komentarz:

  1. Rodzynki w bułeczkach zawsze smakują wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń