sobota, 8 czerwca 2013

Pleśniak





Składniki:

 3 szklanki mąki
 margaryna
 3 łyżki cukru
 4 jajka
 łyżeczka proszku do pieczenia
 dżem z czarnej porzeczki
 2 łyżki kakao

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, żółtka i pokrojoną margarynę. Zagniatamy ciasto, dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao. Jedną częścią jasnego ciasta wykładamy blaszkę ( najlepiej 20x20), smarujemy dżemem. Resztę ciasta wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Na dżem ścieramy ciemne ciasto, smarujemy  ubitą pianą z białek. Na wierzch ścieramy jasne ciasto. Pieczemy w 180*C - 45 minut. 



3 komentarze:

  1. Nasze ulubione ciasto.. szczególnie kiedy robi je babcia z borówkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z moich ukochanych ciast... Smak dzieciństwa. Pychota... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń