Składniki:
3 szklanki mąki
margaryna
3 łyżki cukru
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
dżem z czarnej porzeczki
2 łyżki kakao
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, żółtka i pokrojoną margarynę. Zagniatamy ciasto, dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao. Jedną częścią jasnego ciasta wykładamy blaszkę ( najlepiej 20x20), smarujemy dżemem. Resztę ciasta wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Na dżem ścieramy ciemne ciasto, smarujemy ubitą pianą z białek. Na wierzch ścieramy jasne ciasto. Pieczemy w 180*C - 45 minut.
Nasze ulubione ciasto.. szczególnie kiedy robi je babcia z borówkami :)
OdpowiedzUsuńteż je lubimy :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ukochanych ciast... Smak dzieciństwa. Pychota... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń