poniedziałek, 24 czerwca 2013

Kokosowa pokusa





Składniki na ciasto:

 3 czubate szklanki mąki
 1 szklanka cukru 
 4 żółtka
 kostka margaryny 
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 łyżki gęstej śmietany 

Składniki na masę:

 200g wiórków kokosowych
 400g gęstej śmietany 18%
 4 białka
 5 łyżek cukru

oraz:

 dżem z czarnej porzeczki
 cukier puder do posypania

Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, wkładamy do lodówki. Gdy ciasto się chłodzi w rondlu podgrzewamy śmietanę z wiórkami, studzimy.



Białka ubijamy z cukrem i delikatnie mieszamy z masą kokosową. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy mąką. Wylepiamy połową ciasta - jest miękkie i tłuste - smarujemy dżemem i wylewamy masę.


Drugą połowę ciasta rwiemy na kawałki i układamy na wierzchu.



Pieczemy w 175 - 180*C przez 50 minut. Studzimy i posypujemy pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz