wtorek, 22 października 2013

Mielone z ryżem i warzywami




Składniki:

50dag mięsa mielonego
kawałek kapusty białej/pekińskiej
marchew
cebula 
 ząbek czosnku
3/4 szklanki ryżu
2 jajka
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania

Sos:
700ml przegotowanej wody
160g koncentratu pomidorowego
3 łyżki cukru
sól, pieprz

Kapustę szatkujemy, przecieramy z solą i pieprzem. Marchew ścieramy na dużych oczkach, cebulę siekamy, czosnek przeciskamy. Ryż gotujemy przez 10 minut, odsączamy. Mięso mieszamy z warzywami, ryżem, żółtkami i ubitymi białkami. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy.


Układamy w naczyniu, zalewamy przygotowanym sosem i pieczemy ok.50 minut w 180*C.


 Smacznego :)

1 komentarz: