środa, 16 października 2013

Serowe ciasteczka z jabłkiem





Składniki:

175g mąki
120g twarogu ( użyłam chudego)
90g masła
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany ( dałam jogurt naturalny)
3 jabłka
1 jajko do posmarowania


Mąkę przesiewamy z pudrem, dodajemy posiekane masło, śmietanę i rozdrobniony twaróg, dokładnie zagniatamy. Formujemy kulkę i chłodzimy przez godzinę. Ciasto rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka. Obrane jabłka dzielimy na 8-12 ćwiartek - w zależności od wielkości jabłek. Na środku kółka układamy kawałek jabłka, zlepiamy brzegi. Gotowe ciasteczka smarujemy jajkiem i pieczemy 20 minut w 190*C.  Przestudzone posypujemy pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz