poniedziałek, 21 października 2013

Placek daktylowy

Placek podajemy pokrojony na grube plastry. Trzymany w szczelnym pojemniku i w chłodnym miejscu - długo zachowa świeżość.


Składniki:

225g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100g masła
75g cukru
125 g suszonych daktyli
2 banany
2 jajka
2 łyżki miodu

Makę przesiewamy z proszkiem, dodajemy posiekane masło i rozcieramy palcami, aż powstaną zacierki. Dokładamy posiekane daktyle, cukier, rozgniecione banany, roztrzepane jajka i miód. Dokładnie mieszamy, przekładamy do 'keksówki' , wierzch wygładzamy. Pieczemy w 160*C przez godzinę - do suchego patyczka. Studzimy w foremce przez kilka minut, następnie przekładamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz