piątek, 24 stycznia 2014

Puszysty placek waniliowy

Puszysty, waniliowy placek idealny na podwieczorek - możemy posypać pudrem lub polać polewą. 
Użyłam tortownicy o śr.23 cm, a składniki odmierzamy w 250ml szklankach.


Składniki:

2 szklanki mąki
3/4 - 1 szklanka cukru
4 jajka
margaryna 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 buteleczki aromatu waniliowego

Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka miksujemy z cukrem i aromatem, stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec pomału wlewamy margarynę, mieszamy. Przelewamy do blaszki, pieczemy w 180*C przez 40-50 minut z termoobiegiem. 

1 komentarz:

  1. Proste i pyszne ciacho ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń