wtorek, 7 stycznia 2014

Orzechowiec z kremem waniliowym

Wspaniałe ciasto na święta, uroczystości czy weekend. Wbrew pozorom jest łatwe w przygotowaniu i warto troszkę na nie poczekać- najlepsze na 2-3 dzień.


Składniki ciasta:

 3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
150 g masła
2 jajka
2 łyżki miodu 
2 łyżeczki sody oczyszczonej



Warstwa orzechowa:

250 g orzechów włoskich
75 g masła
5 łyżek cukru
2 łyżki miodu 



Krem:

3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
250 g masła
2 op. budyniu waniliowego



Budyń rozpuszczamy w szklance mleka, pozostałe mleko należy zagotować z cukrem, wlewamy mieszankę i gotujemy chwilkę, aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia, od czasu do czasu mieszamy, aby nie zrobił się kożuch.



Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy kawałki masła, cukier, miód i jajka. Najpierw siekamy a następnie zagniatamy, gotowe ciasto dzielimy na dwie części- każdą rozwałkowujemy na placek o wielkości blaszki ok. 20x30.

W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i miodem, gdy cukier się rozpuści dodajemy orzechy i prażymy ok. 5 minut. Gotową masę wylewamy na jeden z placków. Każdy placek pieczemy oddzielnie w temperaturze 180ºC przez 12 minut. Studzimy na kratce.


Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po 1 łyżce budyniu.

W blaszce układamy pusty blat ciasta, wykładamy masę budyniową, przykrywamy plackiem z orzechami.


Ciasto chowamy na 1-2 dni do lodówki, blaty zmiękną i ciasto nabierze smaku.

3 komentarze:

  1. Już drugi raz robię Twojego orzechowca.Jest pyszny a zrobiłam również ptysia tylko z pomarańczowymi galaretkami.Cała rodzina się nim zajadała bo faktycznie krem jest wspaniały.Pozdrawiam z okazji Swiąt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że rodzince smakują ciasta. życzę Wesołych i Rodzinnych Świąt:)

      Usuń
  2. Trzeci raz robię orzechowca jest pyszny,rodzina się nim zajada.

    OdpowiedzUsuń