wtorek, 21 stycznia 2014

Amoniaczki

Dzięki amoniakowi ciastka są lekkie i puszyste. Jeżeli nie zostaną szybko zjedzone :) mogą poleżeć w puszce ok. tygodnia.


Składniki:

500g mąki
100g margaryny
150g cukru
0,5 szklanki ciepłego mleka
2 jajka
2 łyżeczki amoniaku
1 op. cukru waniliowego
odrobina soli


Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, sól i cukier waniliowy. Amoniak rozpuszczamy w mleku, wlewamy do masy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. 
Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm, foremkami wykrawamy ciasteczka. Układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy w 200*C na jasnozłoty kolor - ok. 5 minut. Ostudzone posypujemy pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz