Składniki:
70 dag mąki
10 dag cukru
10 dag masła
3-4 dag drożdży świeżych
250 ml mleka
3 jajka
1 op. cukru waniliowego
szczypta soli
Drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło topimy i zostawiamy do przestygnięcia. Do zaczynu dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, jajka sól i mąkę. Zagniatamy ciasto, pod koniec dodajemy letnie masło i zagniatamy, aż się wchłonie. Zostawiamy w cieple pod przykryciem na 30 minut. Ciasto dzielimy na porcje - u mnie 15 - formujemy pączki, lekko spłaszczamy i układamy na posypanej mąką stolnicy. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Mniam!!! Pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńU mnie też królują paczki! Wczoraj z różą, dzisiaj z dziurką :P Kocham karnawał!!!
Pozdrawiam!