Składniki:
2 dag drożdży
20 dag mąki
5 dag cukru
1 jajko
1 żółtko
1 i 1/3 szklanki mleka
2,5 dag margaryny/ masła
sól
Drożdże mieszamy z 1/3 szklanki mleka, szczyptą cukru i mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko i żółtko ucieramy z cukrem. Stale mieszając dodajemy sól,następnie stopniowo mąkę, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Wybijamy ciasto, aż ukażą się pęcherzyki. Wlewamy roztopioną margarynę , chwilę mieszamy. Ciasto powinno być gęstości śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wylewamy ciasto na grubość 5mm. Smażymy z obu stron na złoto. Podajemy na słodko.
Z tej porcji wyszło mi 7 naleśników wielkości zwykłego talerza.
O takich nie jadłam, fajne takie puszyste :)
OdpowiedzUsuń