środa, 10 kwietnia 2013

Ciasto z kulkami





Składniki na ciasto:


200g margaryny
150g cukru
3 jajka
150g śmietany
3 łyżki mleka
2szkl mąki
10g proszku do pieczenia
2 łyżki kakao


Składniki na kulki:

200g twarogu
3 łyżki cukru
6 łyżek wiórek kokosowych
żółtko

Zaczynamy od zrobienia kulek: wszystkie składniki mieszamy, robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, śmietanę i mieszamy. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem i wlewamy mleko. Mieszamy i dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Do formy wlewamy najpierw jasne a następnie ciemne ciasto. Wciskamy kulki. Pieczemy 40-45 minut w 180*. Studzimy.

5 komentarzy: