środa, 10 kwietnia 2013

Ciasto z kulkami

Ciasto w smaku jak klasyczna babka, ale z twarogowo-kokosowymi kulkami. Wierzch posypujemy pudrem lub smarujemy kremem.



Składniki na ciasto:


200g margaryny

150g cukru
3 jajka
150g śmietany
3 łyżki mleka
2szkl mąki
10g proszku do pieczenia
2 łyżki kakao


Składniki na kulki:



200g twarogu

3 łyżki cukru
6 łyżek wiórek kokosowych
żółtko

Zaczynamy od zrobienia kulek: wszystkie składniki mieszamy, robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, śmietanę i mieszamy. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem i wlewamy mleko. Mieszamy i dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Do formy wlewamy najpierw jasne a następnie ciemne ciasto. Wciskamy kulki. Pieczemy 40-45 minut w 180*. Studzimy.

5 komentarzy:

  1. Fajna, musi być pyszna :) zwłaszcza, jak jest z kokosem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe urozmaicenie, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a co ze śmietana? ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodajemy razem z jajkami, już poprawiam.

      Usuń