piątek, 23 stycznia 2015

Twarogowe oponki


Składniki:

15 dag twarogu
10 dag gęstej kwaśnej śmietany
7,5 dag cukru
1 cukier waniliowy
1 torebka proszku do pieczenia
1 jajko
5 łyżek oleju
5 łyżek mleka
35 dag mąki
sól
1 litr oleju do smażenia
cukier puder

Twaróg ucieramy ze śmietaną i cukrami. Dodajemy szczyptę soli, jajko, olej i mleko. mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy i dobrze wyrabiamy. Stolnicę posypujemy mąką, wałkujemy ciasto na grubość ok. 5 mm. Szklanką wycinamy kółka, a następnie w każdym wycinamy mniejsze kółko (kieliszkiem lub nakrętką).



W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy litr oleju. Partiami kładziemy oponki i smażymy do zrumienienia z obu stron. 


Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z tłuszczu. Kiedy przestygną posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz