środa, 6 marca 2013

Cytrynki




Składniki na 50 sztuk


100g miękkiego masła
125g cukru
skórka starta z 1 cytryny
4 łyżki soku z cytryny
1 rozkłócone jajko
350g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
cukier puder do posypania

Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem i skórką z cytryny. Stopniowo dodajemy jajko i sok, cały czas ucierając. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, mieszamy. Wlewamy mleko i wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 50 kawałków, każdy rolujemy i wyginamy w kształt litery S. Układamy na blachach cienko posmarowanych tłuszczem. Pieczemy w 160*C przez 15-20 minut. Studzimy na kratce, posypujemy pudrem.







Cytrynowe wypieki

3 komentarze: