Składniki :
w temp. pokojowej
25 dag mąki
15 dag margaryny
15 dag cukru
1 cukier waniliowy
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
25 dag serka homogenizowanego waniliowego
1 kisiel cytrynowy
sok z połowy cytryny
1/3 fiolki aromatu cytrynowego
szczypta soli
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy kawałki margaryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kisielem i solą - dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Gdy się wszystko połączy dodajemy po łyżce serek a pod koniec aromat i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaną masę przekładamy do natłuszczonej foremki. Pieczemy w 180*C ok. 45-50 minut do suchego patyczka. Ostudzoną babkę posypujemy pudrem lub polewamy lukrem.
no i wyglada na taką w sam raz ;) z chęcią bym sprobowala, bo wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń