piątek, 4 kwietnia 2014

Babka serowo-cytrynowa

Babka jest wilgotna a jednocześnie puszysta, nie za mocno cytrynowa - taka w sam raz. Składniki są na dużą babkę, ja upiekłam w dwóch mniejszych blaszkach.


Składniki :
w temp. pokojowej


25 dag mąki

15 dag margaryny
15 dag cukru 
1 cukier waniliowy
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
25 dag serka homogenizowanego waniliowego
1 kisiel cytrynowy
sok z połowy cytryny
1/3 fiolki aromatu cytrynowego
szczypta soli



Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy kawałki margaryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kisielem i solą - dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Gdy się wszystko połączy dodajemy po łyżce serek a pod koniec aromat i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaną masę przekładamy do natłuszczonej foremki. Pieczemy w 180*C ok. 45-50 minut do suchego patyczka. Ostudzoną babkę posypujemy pudrem lub polewamy lukrem.





1 komentarz:

  1. no i wyglada na taką w sam raz ;) z chęcią bym sprobowala, bo wygląda apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń