środa, 2 kwietnia 2014

Topielec

Topielec- jak każda drożdżówka jest... pyszny. Podobno im zimniejsza woda, tym szybciej wypływa - jednak moje nie chciało zatonąć,przewracałam je i po kwadransie wyjęłam. Ciacho smaczne również na drugi dzień.



Składniki:

50 dag maki
20 dag cukru
20 dag margaryny
10 dag drożdży
5 łyżek mleka
3 jajka
1/4 łyżeczki soli


Margarynę topimy i studzimy. Drożdże ucieramy z łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka miksujemy z margaryną, dodajemy sól, mąkę i zaczyn. Dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulę i wkładamy do garnka z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie, wyjmujemy i zagniatamy z pozostałym cukrem. Wkładamy do długiej i wąskiej foremki, odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 180*C przez 45 minut.

Źródło: Kuchnia kresowa z Podlasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz