Składniki na ciasto:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
2 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżki dżemu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
60 dag twarogu
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 margaryny
opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto: Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ucieramy z cukrem, dolewamy mleko, olej i dodajemy dżem. Do płynnej masy stopniowo dodajemy suche składniki, mieszając. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszki 25x30 cm.
Masa serowa: Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki wkładamy do malaksera i ucieramy na gładką masę. Jeśli używamy miksera musimy wcześniej zmielić twaróg.
Gotowa masę niezbyt dokładnie wykładamy łyżką na ciasto. Pieczemy w 180*C około 45 minut z termoobiegiem.
Studzimy w blaszce.
Ten placek wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam takie ciasta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.