Składniki:
400g makaronu świderki
2 prostokątne serki topione
2,5 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka masła + do posmarowania
3 łyżki śmietany 18%
pęczek szczypioru
1,5 łyżki mąki
100g startego żółtego sera
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, rozsypujemy surowy makaron.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy serki połamane na kawałki, wlewamy bulion i gotujemy, aż serki się rozpuszczą. Dodajemy śmietanę i pokrojony szczypiorek. Mąkę rozprowadzamy niewielką ilością wody, wlewamy do sosu. Gotujemy chwilkę.
Gorącym sosem zalewamy makaron, musi być cały zakryty.
Wierzch posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30-40 minut.
Smacznego :)
Uwielbiam zapiekanki makaronowe, to świetny obiadek.
OdpowiedzUsuń