Składniki:
500g maki
250 ml wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
8g drożdży
Sos:
50g koncentratu
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka oregano
15 ml wody
Dodatki:
szynka
ser tarty
pieczarki
papryka
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy sól,olej, wodę i mąkę, zagniatamy. Ciasto formujemy w kulkę, skrapiamy wodą i chowamy na 10 minut do lodówki. Następnie wyjmujemy ciasto i zostawiamy na 20 minut w ciepłym miejscu. W międzyczasie robimy sos i kroimy dodatki. Ciasto wałkujemy dość cienko na kształt koła zostawiając wyższe brzegi, smarujemy sosem i układamy dodatki. Gotową pizzę pieczemy w 220*C ok.15 minut.
uwielbiamy taką domową pizzę:) alez ci wyszła apetycznie!
OdpowiedzUsuń