sobota, 14 czerwca 2014

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Idealne połączenie miękkiej drożdżówki z pysznymi truskawkami.


Składniki:

4 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
kostka masła
4 łyżki jogurtu
50g drożdży
3 żółtka
400g truskawek

Składniki na kruszonkę:

1 szklanka mąki
1 szklanka cukru pudru
100g masła


W misce rozcieramy 1 szklankę mąki, ciepłe mleko,drożdże i 2 łyżki cukru - odstawiamy na 20 minut. Masło rozpuszczamy i studzimy. W dużej misce mieszamy zaczyn, resztę mąki, jogurt, żółtka i masło. Długo wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i dość miękkie. Przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut. Blaszkę 24x36 smarujemy masłem, delikatnie przekładamy wyrośnięte ciasto. Na wierzchu układamy truskawki i odstawiamy na 20  minut. Składniki na kruszonkę mieszamy, posypujemy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy około 50 minut do suchego patyczka. 

2 komentarze:

  1. Pięknie ciasto drożdżowe, jakiś czas temu też robiłam.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń