niedziela, 8 czerwca 2014

Miód z kwiatów lipy

Dla tych którzy chcą w tym roku przygotować taki miodek małe przypomnienie:

Lipa szerokolistna kwitnie od czerwca do lipca, kwiaty mają jasnożółtą barwę i wydzielają intensywny, przyjemny zapach. Kwiaty są dużo większe niż u lipy drobnolistnej, która zakwita dwa tygodnie później na przełomie czerwca i lipca.

Kwiaty zbieramy w czasie suchej pogody.



Składniki:

 250 kwiatów lipy
 3 szklanki wody
 1 kg cukru
 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Kwiaty lipy wraz z przylistkami zalewamy wodą i gotujemy przez 20 minut. Przecedzamy przez gazę, uzyskany płyn stawiamy na małym ogniu i stopniowo dodajemy cukier - mieszając. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodajemy kwasek, gotowy przelewamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy.

1 komentarz:

  1. otworzyć taki słoiczek zimą do herbatki na rozgrzanie.. achh:D

    OdpowiedzUsuń