środa, 18 marca 2015

Wafle z masą kakaową


Składniki:

5 kwadratowych wafli
kostka margaryny
2 kopiaste łyżki kakao
0,5 szklanki cukru
8 łyżek wody
6 łyżek mleka w proszku


Do rondla wkładamy pokrojoną w kawałki margarynę, dodajemy cukier, kakao i wodę. Całość należy zagotować i ostudzić.  Następnie stopniowo dodajemy mleko i dokładnie mieszamy - najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Cztery wafle smarujemy masą i układamy jeden na drugim, przykrywamy piątym waflem. Gotowe obciążamy deską do krojenia. Zostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu. Gotowe kroimy na kawałki.

3 komentarze:

  1. Pamiętam takie z dzieciństwa, wspaniałe :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja mama kiedyś robiła podobne,pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama robi takie, ale o smaku karmelowym. Zagotowuje mleko z cukrem (bardzo długo to trwa, a na końcu dodaje margarynę) i to cała filozofia. A smak...dzieciaki wręcz się o nie zabijają:-) Pamiętam jak w dzieciństwie mój brat założył się z kuzynem ile ich zjedzą na raz...skończyło się wizytą w szpitalu!

    OdpowiedzUsuń