wtorek, 1 kwietnia 2014

Rogaliki z marmoladą





Składniki:

250 ml letniego mleka
30g drożdży
500g mąki
100g cukru
50g roztopionego masła
żółtko
szczypta soli
ew. żółtko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania
marmolada



Drożdże i łyżeczkę cukru rozpuszczamy w mleku, dodajemy 7 łyżek mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na kwadrans. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę mąki, cukier, sól i żółtko, mieszamy. Pod koniec wlewamy letnie masło i dokładnie zagniatamy ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na dwie części, pierwszą rozwałkowujemy na kółko, kroimy na 12 trójkącików. Na szerszej części trójkąta kładziemy łyżeczkę marmolady i zwijamy od szerszej części do czubka trójkąta. Rogaliki układamy na blaszce i zostawiamy na kwadrans do podrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, rogaliki smarujemy żółtkiem i pieczemy ok. 15 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Gotowe rogaliki studzimy na kratce.






2 komentarze: