wtorek, 21 maja 2013

Jabłkowiec


 

Składniki:

 100g margaryny
 1/2 szkl mleka
 jajko
 1 1/2 szkl mąki
 1/2 szkl cukru
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 2 jabłka

Kruszonka:

 6 łyżek mąki
 5 łyżek cukru pudru
 50g masła

Margarynę topimy i studzimy. Dodajemy mleko i jajko, mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i razem z cukrem dodajemy do margaryny, mieszamy. Jeśli ciasto jest gęste - dodajemy troszkę mleka. Jabłka kroimy w kostkę, dodajemy do masy. Ciasto przekładamy do formy (u mnie tortownica śr. 23 cm). Robimy kruszonkę, posypujemy ciasto i pieczemy w 180*C przez 35-40 minut.



1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.