Składniki:
200g masła/margaryny
2,5-3 szkl mąki
jajko
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
dżem/marmolada
Margarynę kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z połową mąki,proszkiem, cukrem, solą i jajkiem. Zagniatamy ciasto podsypując resztą mąki. Dzielimy na dwie części i chłodzimy 1 godzinę. Jeden kawałek rozwałkowujemy, wykładamy na blachę z papierem (bez formy). Smarujemy dżemem i posypujemy startą na tarce lub skubaną palcami drugą częścią ciasta. Pieczemy 20-25 minut w 220*C. Ostudzone posypujemy pudrem.
Co to znaczy "... wykładamy na blachę z papierem ( BEZ FORMY ) ?
OdpowiedzUsuńnie używamy żadnej foremki, tylko blachę z piekarnika
UsuńDziękuję za odpowiedź, świetny opis i zdjęcie :) !
UsuńFANTASTYCZNY POMYSŁ ! Biorąc pod uwagę, że jestem ogromnym łasuchem i mogłabym nic nie robić tylko cały wieczór podjadać pyszności to na prawdę będę miała frejde :D
OdpowiedzUsuń