wtorek, 7 maja 2013

Proste ciasto





Składniki:

 200g masła/margaryny
 2,5-3 szkl mąki
 jajko
 3 łyżki cukru
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 szczypta soli
 dżem/marmolada

Margarynę kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z połową mąki,proszkiem, cukrem, solą i jajkiem. Zagniatamy ciasto podsypując resztą mąki. Dzielimy na dwie części i chłodzimy 1 godzinę. Jeden kawałek rozwałkowujemy, wykładamy na blachę z papierem (bez formy). Smarujemy dżemem i posypujemy startą na tarce lub skubaną palcami drugą częścią ciasta. Pieczemy 20-25 minut w 220*C. Ostudzone posypujemy pudrem.



4 komentarze:

  1. Co to znaczy "... wykładamy na blachę z papierem ( BEZ FORMY ) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie używamy żadnej foremki, tylko blachę z piekarnika

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź, świetny opis i zdjęcie :) !

      Usuń
  2. FANTASTYCZNY POMYSŁ ! Biorąc pod uwagę, że jestem ogromnym łasuchem i mogłabym nic nie robić tylko cały wieczór podjadać pyszności to na prawdę będę miała frejde :D

    OdpowiedzUsuń