czwartek, 9 maja 2013

Torcik śmietankowy

Do ciasta na blaty można dodać kakao, orzechy, mak. Robimy torty śmietankowe, czekoladowe, orzechowe lub też każdy blat inny dla uzyskania ciekawszego efektu wizualnego i smakowego.


Składniki na 1 blat:

 jajko
 łyżeczka skrobi
 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1/2 szkl cukru
 1/2 szkl śmietany
 1/2 szkl mąki

oraz:

 krem do tortów
 masło
 mleko

Wszystkie składniki mieszamy, wlewamy do tortownicy z papierem i pieczemy w 180* ok. 20 minut. Studzimy.


Gotowe blaty obcinamy do pożądanej wielkości, smarujemy dżemem, kremem - składamy, cały smarujemy kremem i dekorujemy. Chłodzimy najlepiej przez noc


2 komentarze:

  1. W przepisie chodzi o taką gęstą, kwaśną śmietanę?

    OdpowiedzUsuń