Składniki:
350g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
150g masła/margaryny
125g brązowego cukru
175g drobnych rodzynek
skórka starta z pomarańczy
5-6 łyżek soku pomarańczowego
6 łyżek mleka
2 jajka
Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodajemy posiekane masło i rozcieramy palcami, aż zacznie przypominać zacierki.Dodajemy cukier, rodzynki i skórkę pomarańczową, mieszamy.
W drugiej misce roztrzepujemy jajka i dodajemy sok, mleko - mieszamy. Wlewamy do suchych składników i starannie mieszamy.
Przekładamy do posmarowanej i posypanej formy do keksa.
Pieczemy w 180*C przez 60-70 minut. Studzimy na kratce.
Mmm, musiał cudownie pachnieć... Zapisuję przepis i wypróbuję jesienią :)
OdpowiedzUsuń