poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Bułeczki z jabłkiem






 Składniki:

 200ml mleka
 12g drożdży
 40g margaryny
 2 łyżki oleju
 3 łyżki cukru
 1/4 łyżeczki soli
jajko
 1 op. cukru waniliowego
2-2,5 szkl. mąki
 1-2 jabłka

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do stopionej margaryny dodajemy jajko, sól, cukier, cukier waniliowy i olej, mieszamy. Dodajemy drożdże i stopniowo mąkę, zagniatamy, przykrywamy i zostawiamy na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 kawałków, robimy placuszki i kładziemy na blaszkę. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. W bułeczka robimy dołek, układamy jabłka i zostawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie smarujemy mlekiem i pieczemy w 200*C na złoto. Studzimy na kratce.

1 komentarz: