Składniki:
200ml mleka
12g drożdży
40g margaryny
2 łyżki oleju
3 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
jajko
1 op. cukru waniliowego
2-2,5 szkl. mąki
1-2 jabłka
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do stopionej margaryny dodajemy jajko, sól, cukier, cukier waniliowy i olej, mieszamy. Dodajemy drożdże i stopniowo mąkę, zagniatamy, przykrywamy i zostawiamy na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 kawałków, robimy placuszki i kładziemy na blaszkę. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. W bułeczka robimy dołek, układamy jabłka i zostawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie smarujemy mlekiem i pieczemy w 200*C na złoto. Studzimy na kratce.
z jabłkami, ach, mam ochotę!
OdpowiedzUsuń