sobota, 21 września 2013

Chleb pszenny na twarogu

Chlebek jest bardzo puszysty, w środku leciutko wilgotny, biały, nie kruszy sie podczas krojenia. Gorąco polecam.


Składniki

500g mąki pszennej
40g drożdży
50g cukru
10g soli
125 ml letniego mleka
150g tłustego twarogu
1 jajko + 1 do posmarowania
30g masła roztopionego


Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek - rozkruszamy w nim drożdże, dodajemy cukier i połowę mleka, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Gdy wyrośnie dodajemy resztę mleka, rozkruszony twaróg,jajko, sól i na koniec masło. Dokładnie zagniatamy przez kilka minut, przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek, wkładamy do natłuszczonej foremki, zostawiamy na pól godziny. Piekarnik nagrzewamy do 210*C, chlebek smarujemy roztrzepanym jajkiem, wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut, obniżamy temperaturę do 180* i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy kilka minut w foremce, a następnie na kratce.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz