Składniki
paczka fasoli 'jasiek'
cebula
pęto kiełbasy
czubata łyżeczka mąki
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, cukier
ew. koperek
Wieczorem zalewamy fasolę zimną, przegotowaną wodą i zostawiamy do rana. Gotujemy do miękkości w tej samej wodzie, w razie potrzeby podczas gotowania dolewamy wrzątku. Odlewamy, zachowując wywar i studzimy. Cebulę drobno kroimy, lekko rumienimy na tłuszczu, dodajemy mąkę, zasmażamy. Dodajemy koncentrat i rozprowadzamy zimnym wywarem, a jeśli trzeba to też wodą. Do fasoli dodajemy zasmażkę, pokrojoną kiełbasę- ja wcześniej troszkę podsmażam. Gotujemy ok. 5 minut, dodajemy sól, cukier - można też dodać drobno posiekany koperek i w razie potrzeby więcej koncentratu. Doprowadzamy do wrzenia i gotowe.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz