poniedziałek, 9 września 2013

Kruche - śliwki - ucierane


Ciasto kruche

300g mąki 
100g cukru pudru
1 op. cukru waniliowego
2 żółtka
200g masła

Ciasto ucierane

200g masła
200g cukru pudru
1 op. cukru waniliowego
4 jajka
250g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

śliwki świeże lub z kompotu

Ciasto kruche: mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy cukier waniliowy,żółtka i pokrojone w kawałki zimne masło. Szybko zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy 1 godzinę. Rozwałkowujemy na prostokąt i wykładamy formę wyłożoną pergaminem. Układamy połówki śliwek skórką do dołu. 


Ciasto ucierane: miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stale miksując dodajemy żóltka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do masy. Białka  ubijamy, ostrożnie łączymy z ciastem. Wylewamy na śliwki. Pieczemy w 180*C ok.40-50 minut do suchego patyczka.

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.