Składniki
2 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka cukru
10 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
2-3 jabłka
Margarynę topimy, studzimy. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy 2 łyżkami cukru i cynamonem. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy margarynę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do żółtek, mieszamy - jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy trochę wody. Białka ubijamy, łączymy z masą. Większą połowę ciasta wylewamy do natłuszczonej formy, wykładamy jabłka, przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy 50 minut w 180*C.
Tortownica śr. 23 cm.
Pysznie wygląda,dobrze,ze upiekłam ciasto,bo nie mogę patrzec spokojnie na wypieki innych,jak nie mam nic slodkiego pod ręką,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń