piątek, 12 lipca 2013

Bułeczki z cukrem waniliowym



Składniki:

 200 ml mleka
 2 łyżki cukru
 18g drożdży
 20g roztopionego masła
 300g mąki
 jajko
 opakowanie cukru waniliowego
 szczypta soli

Do drożdży dodajemy po łyżeczce cukru i mąki, wlewamy trochę ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn,cukier, sól, resztę mleka i zagniatamy. Pod koniec wlewamy masło,wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, dzielimy na równe kulki, na każdej robimy trzy nacięcia, zostawiamy na 15 minut.



Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem waniliowym, pieczemy w 180*C 20-25 minut. Studzimy na kratce. 



3 komentarze:

  1. i do tego domowa konfitura - śniadanie jak z bajki!
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo zgrabne, chętnie bym porwała jedną bułeczkę na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają ,zjadłabym chętnie ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń