Składniki:
200 ml mleka
2 łyżki cukru
18g drożdży
20g roztopionego masła
300g mąki
jajko
opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
Do drożdży dodajemy po łyżeczce cukru i mąki, wlewamy trochę ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn,cukier, sól, resztę mleka i zagniatamy. Pod koniec wlewamy masło,wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, dzielimy na równe kulki, na każdej robimy trzy nacięcia, zostawiamy na 15 minut.
Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem waniliowym, pieczemy w 180*C 20-25 minut. Studzimy na kratce.
i do tego domowa konfitura - śniadanie jak z bajki!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Bardzo zgrabne, chętnie bym porwała jedną bułeczkę na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają ,zjadłabym chętnie ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń