Składniki:
400g wiśni
200g mąki
180g miękkiego masła
140g cukru pudru
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
Masło ucieramy z cukrem pudrem, stale miksując dodajemy po jajku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonej tortownicy o śr. 26cm. Wierzch oprószamy mąką, układamy wydrylowane wiśnie. Pieczemy w 180*C ok. 40 minut. Ostudzone posypujmy pudrem.
Mniam,mniam wygląda bardzo apetycznie, koniecznie muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńCzy wiśnie mogą być mrożone?
OdpowiedzUsuńTak, tylko jak się rozmrożą trzeba je osączyć z wody i oprószyć mąką, aby nie opadły na dno.
UsuńPozdrawiam :)
Próbowałam. Pycha!!!!
OdpowiedzUsuń