wtorek, 16 lipca 2013

Ciasto z wiśniami

Smaczne, puszyste ciasto - warto je upiec.



Składniki:

 400g wiśni
 200g mąki
 180g miękkiego masła
 140g cukru pudru
 4 jajka
 łyżeczka proszku do pieczenia
 opakowanie cukru waniliowego

Masło ucieramy z cukrem pudrem, stale miksując dodajemy po jajku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonej tortownicy o śr. 26cm. Wierzch  opruszamy mąką,  układamy wydrylowane wiśnie. Pieczemy w 180*C ok. 40 minut. Ostudzone posypujmy pudrem.




W wiśniowym sadzie 2013

4 komentarze:

  1. Mniam,mniam wygląda bardzo apetycznie, koniecznie muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy wiśnie mogą być mrożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko jak się rozmrożą trzeba je osączyć z wody i oprószyć mąką, aby nie opadły na dno.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Próbowałam. Pycha!!!!

    OdpowiedzUsuń