środa, 24 lipca 2013

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym z parówkami

Przygotowana w ten sposób fasolka to szybsza wersja "fasolki po bretońsku". Fasolkę podajemy w salaterkach z ryżem na sypko, makaronem, ziemniakami lub pieczywem. Żeby było jeszcze szybciej używamy gotowego przecieru pomidorowego.



Składniki:

 50 dag fasolki szparagowej
30 dag pomidorów
 cebula
 3 łyżeczki mąki
 2-3 łyżki śmietany
 3-4 parówki
 sól, cukier


Z fasolki ściągamy włókna, odcinamy końce strąków, starannie myjemy i kroimy na 3 cm kawałki. W garnku gotujemy 1/2 litra wody z dodatkiem soli i 1 płaską łyżeczką cukru. Do wrzątku wrzucamy fasolkę i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Pomidory myjemy, kroimy na kawałki,wkładamy do rondelka i  zalewamy małą ilością wrzątku, rozgotowujemy, przecieramy przez sitko. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy, dodajemy mąkę i razem podsmażamy mieszając, aby nie dopuścić do silnego zrumienienia. Łączymy z zimnym przecierem z pomidorów i przestudzonym wywarem z fasolki. Doprawiamy, dodajemy śmietanę, mieszamy. Wkładamy fasolkę, pokrojone w plasterki parówki, podgrzewamy 3-4 minuty.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz