Składniki:
50 dag fasolki szparagowej
30 dag pomidorów
cebula
3 łyżeczki mąki
2-3 łyżki śmietany
3-4 parówki
sól, cukier
Z fasolki ściągamy włókna, odcinamy końce strąków, starannie myjemy i kroimy na 3 cm kawałki. W garnku gotujemy 1/2 litra wody z dodatkiem soli i 1 płaską łyżeczką cukru. Do wrzątku wrzucamy fasolkę i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Pomidory myjemy, kroimy na kawałki,wkładamy do rondelka i zalewamy małą ilością wrzątku, rozgotowujemy, przecieramy przez sitko. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy, dodajemy mąkę i razem podsmażamy mieszając, aby nie dopuścić do silnego zrumienienia. Łączymy z zimnym przecierem z pomidorów i przestudzonym wywarem z fasolki. Doprawiamy, dodajemy śmietanę, mieszamy. Wkładamy fasolkę, pokrojone w plasterki parówki, podgrzewamy 3-4 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz