Składniki:
400g mąki + do podsypania
250 ml ciepłego mleka
jajko
40 ml oleju
30g drożdży
po 1/2 łyżeczki cukru i soli
3 cebule
ser żółty
łyżeczka soli ziołowej
W misce mieszamy 1/2 szklanki ciepłego mleka, pokruszone drożdże i cukier, odstawiamy. Dodajemy olej, jajko i sól, mieszamy. Mieszając dodajemy po łyżce mąki, na koniec wlewamy mleko i zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy, dzielimy na 10 części i rozwałkowujemy na placuszek. Kładziemy na blachę z papierem, przykrywamy i zostawiamy na pół godziny. Cebule kroimy w półplasterki podsmażamy, posypujemy solą ziołową i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Na placuszki nakładamy farsz, posypujemy startym serem i pieczemy 20 minut w 180*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz