Składniki:
22,5 dag masła
4 jajka
1 cukier wanilinowy
12,5 dag cukru
2 łyżki miodu
30 dag mąki
100 ml + 4 łyżki mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 dag kakao
Krem:
duży kubek kremówki
5 dag cukru pudru
skórka starta z 1 cytryny
oraz:
5 dag czekolady
Masło ucieramy z cukrami. Ucierając wbijamy jajka. Dodajemy miód i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlewamy 100 ml mleka i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 4 łyżki mleka i kakao. Ciasta pieczemy w tortownicach o śr. 24 cm w 180*C do suchego patyczka. Studzimy. Z placków ścinamy górę, w każdym wycinamy krążek o śr. 10cm i wyjmujemy go. Następnie wycinamy jeszcze obręcz o śr. 18cm. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, mieszamy ze skórką z cytryny. Na spodzie tortownicy układamy dużą ciemną obręcz, następnie mniejszą jasną i ciemny krążek. Smarujemy cienko ubitą śmietaną. Na krem układamy dużą jasną obręcz, mniejszą ciemną i jasny krążek. Całość smarujemy resztą śmietany. Chłodzimy w lodówce. Czekoladę topimy, studzimy i na wierchu robimy esy-floresy.
Życzę smacznego :)
Przepyszne ciasto!
OdpowiedzUsuń