piątek, 26 lipca 2013

Imieninowa szachownica




Składniki:

 22,5 dag masła
 4 jajka
 1 cukier wanilinowy
 12,5 dag cukru
 2 łyżki miodu
 30 dag mąki
 100 ml + 4 łyżki mleka
 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 3 dag kakao

Krem:

 duży kubek kremówki
 5 dag cukru pudru
 skórka starta z 1 cytryny

oraz:

 5 dag czekolady

Masło ucieramy z cukrami. Ucierając wbijamy jajka. Dodajemy miód i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlewamy 100 ml mleka i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części,  do jednej dodajemy 4 łyżki mleka i kakao. Ciasta pieczemy w tortownicach o śr. 24 cm w 180*C  do suchego patyczka. Studzimy. Z placków ścinamy górę, w każdym wycinamy krążek o śr. 10cm i wyjmujemy go. Następnie wycinamy jeszcze obręcz o śr. 18cm. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, mieszamy ze skórką z cytryny. Na spodzie tortownicy układamy dużą ciemną obręcz, następnie mniejszą jasną i ciemny krążek. Smarujemy cienko ubitą śmietaną. Na krem układamy dużą jasną obręcz, mniejszą ciemną i jasny krążek. Całość smarujemy resztą śmietany. Chłodzimy w lodówce. Czekoladę topimy, studzimy i na wierchu robimy esy-floresy.
Życzę smacznego :)

1 komentarz: