poniedziałek, 1 lipca 2013

Salceson z kurczaka





Składniki:

 1/2 kg mięsa drobiowego
 czosnek
 mała marchewka 
 mała cebula
 sól, pieprz
 przyprawy
 10g żelatyny

 pudełko po mleku, soku z folią aluminiową w środku

Mięso kroimy w kostkę, marchewkę w półplasterki a czosnek i cebulę siekamy. Mieszamy wszystko z przyprawami i odstawiamy na 20 minut. Dodajemy żelatynę, mieszamy. Z pudełka odcinamy górę i napełniamy mięsem. Na dno garnka kładziemy ściereczkę, wkładamy karton i wlewamy wodę tak, aby zostało kilka centymetrów wolnego od krawędzi.



Gotujemy 1-1,5 godz. na małym ogniu. Ostrożnie wyjmujemy, studzimy. Wkładamy do lodówki, gdy powstała galaretka zastygnie możemy zdjąć karton.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz