czwartek, 18 kwietnia 2013

Chlebek z dżemem






Składniki:


 3 szkl mąki
 1/3 szkl cukru
7g suchych drożdży
 1/2 łyżeczki soli
 1/2 szkl wody
 1/2 szkl mleka
 75 g masła
 dżem


Posypka:

 2 łyżki mąki
 2 łyżki cukru
 15 g masła


Mieszamy przesianą mąkę, cukier, sól i drożdże. W rondelku delikatnie podgrzewamy mleko, wodę i masło. Wlewamy do suchych składników i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na godzinkę. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkowujemy, smarujemy dżemem i zwijamy w rolkę. Wkładamy do keksówki nadając kształt zygzaka. Użyłam formy do chleba więc wyszło mi szerokie ciacho.




Robimy posypkę i posypujemy ciasto, zostawiamy pod przykryciem na 40 minut. Pieczemy w 180*C przez 45-50 minut. Studzimy na kratce.




2 komentarze:

  1. Nie ma jak takie domowe drożdżowe, czego chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda w przekroju :) Aż się głodna zrobiłam... ;)

    OdpowiedzUsuń