środa, 24 kwietnia 2013

Racuchy drożdżowe I



Składniki:

 3/4 szkl. letniego mleka
 3 g suchych drożdży
 1 łyżka cukru
 1  jajko
 220 g mąki pszennej
 8 g cukru waniliowego
 1 łyżka masła

Do miski wlewamy mleko, dodajemy drożdże i cukier, wymieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, wlewamy roztrzepane jajo i rozczyn drożdżowy, mieszamy, odstawić do wyrośnięcia. Następnie do ciasta wsypujemy cukier waniliowy i wlewamy rozpuszczone masło, dokładnie mieszamy. Ciasto wychodzi gęste więc wykładamy łyżką na rozgrzany olej, gdy się trochę podpiecze  przekładamy na drugą stronę i uciskamy łyżką, aby były cieńsze.

2 komentarze:

  1. grubaśne, przyrumienione, oprószone cukrem pudrem... takie najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń