Składniki:
3/4 szkl. letniego mleka
3 g suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 jajko
220 g mąki pszennej
8 g cukru waniliowego
1 łyżka masła
Do miski wlewamy mleko, dodajemy drożdże i cukier, wymieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, wlewamy roztrzepane jajo i rozczyn drożdżowy, mieszamy, odstawić do wyrośnięcia. Następnie do ciasta wsypujemy cukier waniliowy i wlewamy rozpuszczone masło, dokładnie mieszamy. Ciasto wychodzi gęste więc wykładamy łyżką na rozgrzany olej, gdy się trochę podpiecze przekładamy na drugą stronę i uciskamy łyżką, aby były cieńsze.
Smak mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńgrubaśne, przyrumienione, oprószone cukrem pudrem... takie najlepsze :)
OdpowiedzUsuń