wtorek, 2 kwietnia 2013

Torcik z zebry







Składniki:
200ml jogurtu 
2 jajka
80ml oleju
150g cukru
175g mąki
10g kakao
po łyżeczce sody i proszku do pieczenia

oraz

bita śmietana w proszku
mleko do śmietany
rodzynki (namoczone i odsączone)
wiórki kokosowe
dżem (u mnie truskawkowy)

Jogurt mieszamy z sodą. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej i jogurt. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem, mieszamy. Dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Niedużą formę wykładamy papierem, wylewamy jasne ciasto a następnie ciemne. Wykałaczką robimy paski. Pieczemy w 180*C przez ok.35 minut. Przestudzone kroimy na 4 placki.

Śmietanę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Pierwszy placek smarujemy dżemem i cienką warstwą śmietany, drugi- śmietaną i posypujemy rodzynkami, trzeci placek znów dżemem i śmietaną. Przykrywamy ostatnim i całość smarujemy śmietaną, obsypujemy wiórkami. Chowamy na noc do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz