poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Zebra

Te ciasto zna każdy, można je znaleźć w rodzinnych zapiskach. Ja przeważnie używam wody gazowanej ale może też być fanta, uzyskamy wtedy pomarańczowy posmak.



Składniki:


 5 jaj
 1 szkl. wody gazowanej

 2 1/2 szkl. mąki
 1 1/2 szkl. cukru
 1 szkl. oleju
 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 3 łyżki kakao

Jajka ubijamy z cukrem, wlewamy olej i wodę, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i dokładnie mieszamy. Dzielimy masę na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Wylewamy naprzemiennie na środek formy po 1-2-3 łyżki (zależy jak grube chcemy otrzymać paski). Pieczemy 40 minut w 180*C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz