piątek, 5 lipca 2013

Pomysł na ciasto

Znalazłam te przepis jakiś czas temu tutaj, ciasto jest wilgotne a krem ciekawy, no i te pierniczki ;)


Składniki na ciasto:

 25 dag mąki
 20 dag cukru
 3 łyżki kakao
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 250 g rozpuszczonego masła
 200 ml coca-coli
 75 ml mleka
 2 jajka
 szczypta soli

Składniki na krem:

 3 opakowania budyniu śmietankowego
 2 galaretki agrestowe
 1 kostka masła 

oraz:

 200 g pierniczków nadziewanych
 50 g gorzkiej czekolady
3 łyżki kremówki
 blaszka 23x23 cm

Ciasto:
Osobno mieszamy składniki suche i mokre. Łączymy obie mieszanki i mieszamy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w 180*C około 40 minut. Po przestudzeniu przekroić.

Krem:
Budynie rozrabiamy w szklance wody i gotujemy w litrze wody. Do gorącego budyniu wsypać galaretki i mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Masło ucieramy na puch dodając po łyżce budyniu.

Przełożenie:
Przekrojone ciasto smarujemy połową kremu, przykrywamy drugą połówką ciasta i  smarujemy resztą kremu. a wierzchu układamy pokrojone w plasterki pierniczki, polewamy czekoladą rozpuszczoną z kremówką. Wstawiamy na noc do lodówki.


8 komentarzy:

  1. na jaką to jest formę? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i pewnie tak smakuje ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie mogłam spróbować :( mąż zabrał je do pracy na imieniny
      pozdrawiam

      Usuń
  3. Też robiłam to ciasto, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. widzę, żę wykorzystałaś mój przepis, bardzo się cieszę. Pięknie ci wyszło!

    OdpowiedzUsuń