piątek, 23 sierpnia 2013

Ciasto owocowe

Do ciasta możemy użyć rabarbaru, renklod, agrestu lub węgierek.


Składniki:

175g mąki pszennej
100g masła
łyżka wody
jajko
600g owoców 
75g brązowego cukru

Mąkę rozcieramy palcami z pokrojonym w kostkę masłem, aż powstaną zacierki. Wlewamy wodę, wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy w folię i chłodzimy w lodówce 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy ok.35 cm, przekładamy na posmarowaną blachę. Środek ciasta smarujemy żółtkiem. Pokrojone owoce mieszamy z cukrem, przekładamy na środek ciasta, brzegi składamy do środka. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 200*C, aż do zbrązowienia - ok.35 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz