czwartek, 29 sierpnia 2013

Sękate kostki

Smak ciasta jest zbliżony do prawdziwego, no i jest tańsze. Musimy pamiętać, że do pieczenia używamy tylko górnej grzałki, jak robiłam pierwszy raz w maju to zapomniałam o tym i paseczki były słabo widoczne. Wtedy wierzch ciasta posmarowałam ubitą śmietaną i oprószyłam kakao, ale świetnie wyglądałoby też z polewą czekoladową.



Składniki:

3 jajka
120g cukru
1 op.cukru waniliowego
150g margaryny
100g mąki
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Margarynę miksujemy z cukrami, dodajemy po żółtku. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i mieszamy. Białka ubijamy, delikatnie łączymy z ciastem.


Formę wykładamy papierem - moja miała 20x20 - rozsmarowujemy dwie łyżki ciasta. Pieczemy w 190-200*C przez 2-3 minuty, aż wierzch się podpiecze, powtarzamy do wyczerpania ciasta. Upieczone studzimy i kroimy na 20 kostek.


Źródło przepisu: martexsweetdreams.blox.pl

wersja majowa

3 komentarze:

  1. Zapraszam do wspólnej zabawy z Liebster Blog Award. Na stronie http://nieprzecietnepasje.blogspot.com/2013/08/podsumowanie-minionego-roku.html znajdziesz nominację dla swojego bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto.
    Muszę kiedyś spróbować, bo bardzo apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie, jest przepysznie wciągające ;)

      Usuń