Składniki
70g masła
jajko
2 łyżki miodu
2,5 szklanki mąki
łyżka cukru
łyżka śmietany
10g cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
mała puszka masy krówkowej
Masło topimy, ostudzone mieszamy ze śmietaną. Jajko mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i miodem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy płynne mieszanki i zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy cienko na blasze i pieczemy w 180*C ok.8 minut do zrumienienia. Ostudzone ciasto kroimy na dwa równe kawałki, wyrównujemy boki - kruszymy na posypkę. Jeden placek grubo smarujemy masą, drugi cieńszą warstwą masy i posypujemy okruszkami. Odstawiamy na kilka godzin/noc.
Mniam ... już czuję ich smak :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda.
OdpowiedzUsuńA nie jest za słodkie? Masa krówkowa i miód - sama słodycz:)
same blaty miodowe nie są szczególnie słodkie, cała słodycz z masy
Usuń