poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Ratatouille z indykiem

Tradycyjne ratatouille to danie jarskie, składające się tylko z warzyw. U mnie wersja bardziej pożywna z mięsem indyczym. Dobre także na obiad w diecie proteinowej, ja zjadłam z placuszkami.



Składniki:

500g mięsa mielonego z indyka
1 cukinia
1 bakłażan
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2 pomidory
1papryka
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz
dodałam też mieloną paprykę


Cukinię pokroiłam w plasterki i następnie na cztery cząstki, bakłażana w kostkę a paprykę w paski.

Mięso podsmażamy, solimy i pieprzymy. Cebulę kroimy w średnią kostkę, podsmażamy na wodzie, dodajemy pokrojoną cukinię, paprykę i bakłażana - smażymy. Pomidory parzymy wrzątkiem i zdejmujemy skórkę, usuwamy pestki i drobno kroimy. Do mięsa dodajemy zioła, posiekany czosnek i przecier, mieszamy. Dodajemy pomidory i resztę warzyw, wolno smażymy. 
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz